Hyvinvointi työpaikalla
Miten tehokas ajanhallinta parantaa tuottavuutta ja hyvinvointia työpaikalla?
Ajanhallinta on yksi tärkeimmistä taidoista nykypäivän työelämässä, jossa vaatimukset ja aikataulut ovat tiukkoja. Tehokas ajanhallinta ei ainoastaan paranna tuottavuutta, vaan myös vähentää stressiä ja parantaa työhyvinvointia. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen keinoja, joiden avulla voit hallita aikataulujasi paremmin ja saada enemmän aikaan ilman ylikuormitusta työpaikalla.
1. Priorisointi
Kaikki tehtävät eivät ole yhtä tärkeitä. Omalla työpaikallani S-Marketissa monesti on päiviä, jolloin asioita täytyy priorisoida. Esimerkiksi teollisen purku ei ole yleensä se tärkein tehtävä vaan ensin pyritään purkamaan tuoreet.
- Tärkeät ja kiireelliset – hoida nämä heti.
Tärkeät, mutta ei kiireelliset – aikatauluta ja hoida systemaattisesti.
Kiireelliset, mutta ei tärkeät – delegoi mahdollisuuksien mukaan.
Ei kiireelliset eikä tärkeät – minimoi tai poista kokonaan.
2. Aikatauluttaminen ja ajanhallintatyökalut
Varaa aikaa työpaikallasi tärkeille tehtäville ja pidä kiinni aikatauluista.
3. Tehokas delegointi
Älä yritä tehdä kaikkea itse. Delegoimalla tehtäviä kollegoille voit keskittyä niihin asioihin, joissa sinulla on eniten lisäarvoa. Selkeät vastuualueet parantavat myös tiimin tehokkuutta.
4. ”Ei”-sanan merkitys ajanhallinnassa
Opi sanomaan ”ei” vähemmän tärkeille tehtäville ja keskitä aikasi olennaiseen. Jokainen hyväksytty lisätehtävä vie aikaa joltakin muulta, mahdollisesti tärkeämmältä asialta.
5. Taukojen ja palautumisen merkitys
Liiallinen työnteko ilman taukoja voi johtaa uupumukseen. Lyhyet tauot työpäivän aikana parantavat keskittymiskykyä ja työtehoa. Myös riittävä uni ja vapaa-ajan aktiviteetit edistävät pitkän aikavälin tuottavuutta.
Oppiko.fi sivustolla on artikkeli: "Miten parantaa ajanhallintaa työssä?".
Kirjoittaja kertoo artikkelissaan, että aikataulut, jotka ovat epärealistisia ja suuret työmäärät voivat luoda negatiivista kiireen tuntua ja siitä voi seurata uupuminen. Tämä näkyy harmittavan usein monella työpaikalla. Esimerkkinä oma työpaikka, niin siellä on selkeät listat joka päivälle mitä täytyy saada tehtyä. Joskus asiakasmäärän vuoksi kaikkea ei saada tehtyä. Listaan olisi hyvä merkitä vähemmän tärkeät tehtävät eri värillä, jotta ei tulisi stressaava/kiireinen tunne.
Kuvat: PixabayViitauksia tekstiin:
https://digio-projekti.fi/viisi-vinkkia-tehokkaaseen-ajanhallintaan/
Kommentit
Lähetä kommentti